Prieš pradėdami pasakoti apie savo rūkyklą, norime paminėti pagrindinį „Šturmų švyturio“ principą — rūkome tik nešaldytas žuvis. Mūsų rūkykla įsikūrusi uoste, ir šviežiai pagautos marių dovanos išdorojamos čia pat perdirbimo ceche. Prieš rūkant žuvys sūdomos. Beje, Šturmų ūkyje tai daroma itin jautriai ir saikingai. Mes vadovaujamės filosofija — druska ir pagardai gali suvienodinti visų žuvų skonį, todėl mums druska ne tradicinis prieskonis, o minimalus konservantas. Rūkyklos darbuotojų Leono, Modestos ir Svetlanos darbo tikslas yra per dūmą atskleisti kiekvienos žuvies savitumą.

Šturmų rūkykla statyta ir įrengta senoviniu principu, ir žuvys čia rūkomos dar senolių naudotu būdu — tik juodalksnio malkų dūmais. Žuvys kabinamos ant kablių ir ilgai švelniai glostomos dūmo neaukštoje temperatūroje. Toks rūkymo procesas tęsiasi žymiai ilgiau, bet jo rezultatas — sultinga žuvis.

Į Vilnių šviežiai išrūkytos žuvys vežamos specialiais automobiliais tris kartus per savaitę, kuriuose palaikoma nuo 0 iki +5 laipsnių temperatūra. Sostinėje esame įsirengę laikymo ir fasavimo patalpas, kur žuvys laikomos moderniuose šaldytuvuose — karštai rūkytos +5, o vytintos ir šaltai rūkytos – 0 laipsnių temperatūroje. Tai teisingiausias laikymo būdas, kad rūkytos ir vytintos žuvys išsaugotų savitą skonį bei tokį vertingą riebaliuką.

Štai toks tik šviežių “Šturmų švyturio žuvų” kelias iki Jūsų stalo.    
Įvertinkite kitokios – nešaldytos, nepersūdytos ir su meile išrūkytos – žuvies skonį.









Vilniaus žuvies laikymo ir fasavimo patalpos